Dietoterapia a choroby psychiczne

Dietoterapia a choroby psychiczne

dietoterapia - sensis.rzeszow.pl

W ostatnich latach można zaobserwować wzrost zachorowań na choroby psychiczne (głównie depresja, choroba afektywna dwubiegunowa, stany lękowe). Oczywiście ich przyczyny są różnorodne. Niemniej ważną rolę odgrywa tu styl życia. W jaki sposób dietoterapia może wspomóc osoby borykające się z zaburzeniami psychicznymi? Odpowiedź znajdziesz w naszym najnowszym artykule. Zapraszamy do lektury!

Dietoterapia a mikroflora jelit

Okazuje się, że istotnym elementem naszego zdrowia psychicznego jest stan mikroflory jelit. Naukowcy odkryli interakcję na osi jelitowo – mózgowej. Odcinek ten łączy ośrodkowy układ nerwowy z jelitami. Wpływa także na układ immunologiczny oraz endokrynny. Badania naukowe pokazują, że flora bakteryjna wpływa na nastrój i zachowanie człowieka. Oznacza to, że odpowiednio dobrana dietoterapia może wpłynąć zarówno na zdrowie psychiczne, jak i samopoczucie. 

Składniki żywności wpływające na zdrowie psychiczne

Zastanawiasz się, jakie składniki mogą wpływać na poprawę zdrowia psychicznego? Podpowiadamy! Dietoterapia powinna opierać się o składniki takie jak:

  • witamina B12 – odpowiada za budowę powłok nerwowych, a także syntezę neurotransmiterów. Dysfunkcje w tym zakresie powodują zmiany stanu psychicznego człowieka.
  • witamina B1 – odpowiada za prawidłowe przekazywanie impulsów nerwowych.
  • kwas foliowy – jego niedobór może prowadzić do pojawienia się depresji oraz atrofii mózgowej. Niedobór zarówno kwasu foliowego, jak i witaminy B12 stwierdza się u osób, które zmagają się z chorobami psychicznymi.
  • niacyna – jej niedobór powoduje przygnębienie, depresję, utratę lub zaburzenia pamięci. Wykorzystuje się ją również w leczeniu schizofrenii.
  • witamina B6 – przyczynia się do wzrostu serotoniny odpowiedzialnej za dobry nastrój. Jej niedobór może powodować apatię i bezsenność.

To tylko niektóre ze składników żywności, które wspomagają zdrowie psychiczne.  Warto każdorazowo taką suplementację skonsultować ze specjalistą.

Dobór właściwej diety to podstawa

Przy zaburzeniach pamięci i koncentracji warto, by dieta cechowała się niską zawartością cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych. Co ciekawe, zapotrzebowanie na cholinę zwiększa się w czasie przewlekłego stresu. Jej synteza przebiega z udziałem kwasu foliowego. Stąd też ważne jest, by dieta osoby borykającej się z zaburzeniami pamięci i koncentracji była wzbogacona o zielone warzywa i owoce. Przy obniżonym nastroju, stresie, nerwicy i depresji specjaliści zalecają dietę bogatą w kwasy tłuszczowe omega – 3  oraz tryptofan. W zaburzeniach lękowych, przewlekłym stresie, bezsenności zalecana jest dieta bogata w cholinę. U dzieci, które wykazują się nadaktywnością z deficytem uwagi (ADHD) warto wyeliminować te produkty, które są bogate w cukry proste, kofeinę, konserwanty, sztuczne barwniki, aromaty i substancje słodzące (aspartam).

Dietoterapia – umów się na pierwsze spotkanie już dziś

Wiesz już, że dietoterapia jest kluczowa w trosce o dobre zdrowie psychiczne. Pora zatem skonsultować się z naszymi specjalistami. Jeśli coś sprawia, że odczuwasz niepokój, Twoja dieta nie odpowiada Twoim potrzebom, zgłoś się do nas. Zadzwoń już dziś i umów się na pierwsze spotkanie. Czekamy właśnie na Ciebie!

WordPress Lightbox
Skip to content