Dietoterapia w chorobie nowotworowej – co warto wiedzieć?

Dietoterapia w chorobie nowotworowej – co warto wiedzieć?

Dietoterapia staje się coraz bardziej popularną formą oddziaływania w różnego rodzaju chorobach. Pamiętaj jednak, że nie zastąpi ona leczenia farmakologicznego, terapii. Jest natomiast świetnym uzupełnieniem. Jak wygląda stosowanie dietoterapii w chorobie nowotworowej?  Najważniejsze informacje zebraliśmy w naszym artykule. Zapraszamy do lektury.

Dietoterapia w chorobie nowotworowej

O czym powinniśmy pamiętać w leczeniu choroby nowotworowej? Przede wszystkim o tym, że jest to długi proces. Stanowi także spore obciążenie dla organizmu. Stąd też niezmiernie ważne staje się odpowiednie odżywianie. Odpowiednio dobrana dietoterapia zapobiegnie nadmiernej utracie wagi, wspomoże narządy zaatakowane prze nowotwór. Może również zadziałać łagodząco na skutki chemioterapii. Wspomaganie organizmu dietoterapią odgrywa kluczową rolę nie tylko w czasie farmakoterapii. Ważne jest również w czasie zdrowienia.

Nowotwór a odpowiednia dietoterapia

Obecna medycyna nie jest w stanie wskazać jedynej słusznej diety, którą należy stosować w czasie walki z chorobą. Od czego zależy rodzaj zastosowanej dietoterapii? Przede wszystkim od umiejscowienia nowotworu, stopnia zaawansowania choroby, jak i wdrożonych metod leczenia. Musimy pamiętać o tym, że w czasie choroby organizm zwiększa zapotrzebowanie an niektóre składniki odżywcze. Warto więc zadbać o to, by dietoterapia obejmowała produkty bogate w zboża, białko czy tłuszcze. Również owoce i warzywa (przede wszystkim składniki w nich zawarte) są ważne w leczeniu dietą.

Odpowiednie zalecenia żywieniowe

Mimo dużej różnorodności i złożoności jakie niesie ze sobą choroba nowotworowa, jest kilka kluczowych aspektów żywieniowych. Przede wszystkim ważne jest, by pacjent jadł często, lecz w niewielkich porcjach. Dieta powinna być bogata w nabiał, tłuszcze oraz zboża. Spożywane posiłki nie mogą być zbyt gorące ani też zimne. Istotna jest ich odpowiednia temperatura. Ważne jest, by dieta została pozbawiona produktów wysoko przetworzonych. Kolejnym kluczowym aspektem jest odpowiednie nawodnienie. Pacjent powinien przyjmować od 1,5 l do 2 l płynów. Cały proces leczenia wraz z dietą powinien być ściśle monitorowany przez lekarza specjalistę. Pamiętaj, że dietoterapia wspomaga leczenie, ale go nie zastępuje. Dlatego też leczenie nie może opierać się jedynie o wprowadzenie odpowiedniej diety.  Pacjent nie powinien także ustalać jej w sposób samodzielny.

Dietoterapia po konsultacji ze specjalistą

Dietoterapia może znacząco wpłynąć na funkcjonowanie człowieka zmagającego się z chorobą nowotworową. Niezmiernie ważne jest, by była ona wprowadzana pod okiem specjalisty. Dzięki temu spełni ona swoją rolę. Dlatego też nie zwlekaj. Umów się na pierwszą wizytę już dziś. Nasi specjaliści odpowiedzą na każde nurtujące Cię pytanie. Ustalą z Tobą optymalną dietę. Wspólnie zadbamy o poprawę Twojego zdrowia.

Jeśli zainteresował Cię temat leczenia dietą, zapraszamy do zapoznania się z naszymi artykułami na ten temat.

WordPress Lightbox