Dietoterapia

Dietoterapia

Dzisiejszy świat nieustannie dostarcza nowych wyzwań specjalistom zajmującym się żywieniem człowieka. Wymaga to nieustannego poszerzania wiedzy na tematy związane ze sposobami żywienia i owocuje powstawaniem nowych specjalizacji w dziedzinach związanych z odżywianiem się – jak na przykład psychodietetyka czy dietoterapia.

Czym zajmuje się dietetyk i psychodietetyk?

O ile większość z nas wie lub domyśla się, czym zajmuje się dietetyk i na czym polega jego praca, o tyle już pojęcie psychodietetyki może wydawać się trudne do interpretacji.

Psychodietetyka to specjalizacja zajmująca się sposobami żywienia człowieka w połączeniu z wiedzą na temat ludzkiej psychiki. Innymi słowy, psychodietetyka to interdyscyplinarna dziedzina wiedzy o odżywianiu i funkcjonowaniu psychicznym człowieka. Dzięki takiemu połączeniu, w wielu przypadkach możliwe okazuje się znalezienie rozwiązania problemów z jedzeniem, których podłoże często kryje się w uwarunkowaniach psychologicznych i sferze emocjonalnej danego pacjenta.

Podstawą pracy psychodietetyka jest obserwacja zachowań związanych ze sposobami jedzenia. Stanowi to pierwszy i podstawowy krok na drodze do zrozumienia i – w dalszych etapach – pomocy klientom, borykającym się z problemami takimi, jak otyłość, bulimia czy anoreksja. Celem pracy psychodietetyka staje się więc osiągnięcie trwałej zmiany i równowagi pomiędzy różnymi strefami życia, akceptacja, asertywność oraz poznanie skutecznych technik radzenia sobie ze stresem.

Warto dodać, że wiele trudności związanych z odżywianiem się wynika z nieprawidłowych nawyków żywieniowych lub destruktywnych dla organizmu zachowań. Nie można zapomnieć też o popularnym, niestety, zajadaniu emocji, które stanowi ogromny odsetek problemów z odżywianiem się. Kwestie te bada właśnie psychodietetyka.

Praca psychodietetyka polega m.in. na tym, by po wysnuciu uogólnionych wniosków na temat funkcjonowania pacjenta związanego z odżywianiem się, zaproponować efektywne rozwiązania danego problemu i pomóc pacjentowi w systematycznym wprowadzaniu zmian w jego życiu.

Rozróżnienie obszaru zainteresowań dietetyki i psychodietetyki nie powinno więc już stanowić problemu. O ile dietetyk zajmuje się żywieniem i wpływem żywności na zdrowie człowieka, o tyle psychodietetyka bierze dodatkowo pod uwagę kwestie związane z funkcjonowaniem ludzkiej psychiki i łączy je ze sposobem odżywiania się. Dla dietetyka najważniejszym celem pracy z pacjentem może być zrzucenie przez niego zbędnej masy ciała i zmiany w obszarze spożywanych posiłków, a dla psychodietetyka niezwykle istotne będzie również podłoże psychologiczne danego problemu z odżywianiem się. Warto więc wiedzieć, w jakich trudnościach może pomóc nam psychodietetyk i kiedy wybrać się właśnie do niego.

Kiedy warto wybrać się do
psychodietetyka?

Do psychodietetyka warto wybrać się przede wszystkim wtedy, gdy problem stanowi anoreksja, bulimia lub otyłość, na którą nie pomagają stosowane diety lub ich skuteczność jest nietrwała i po czasie wracamy do pierwotnej wagi. Są to bowiem problemy, które mają podłoże psychologiczne – zwłaszcza anoreksja i bulimia. Jeśli trudność sprawia nam akceptacja własnego wyglądu i pomimo chęci oraz wielu prób, słabnie nasza motywacja do zdrowego odżywiania i redukcji wagi, to odpowiedni moment na wizytę u psychodietetyka. Otrzymamy od niego wsparcie i cenne rady.  Pomoże on na przykład w ustaleniu optymalnej wielkości porcji czy godzin spożywania poszczególnych posiłków.

Konsultacja z psychodietetykiem wskazana jest także jeśli problem stanowi brak umiejętności powstrzymania się przed jedzeniem, zwłaszcza w sytuacjach stresujących i wzbudzających silne emocje.

 

W czym pomoże Ci dietetyk?

Dietetyk pomaga przede wszystkim w ustalaniu jadłospisów i diet żywieniowych oraz wprowadzaniu w życie zasad racjonalnego odżywiania się. Ponadto, dietetyk zajmuje się planowaniem żywienia dla osób w różnym wieku i w różnym stanie zdrowia. Często odpowiada on oprócz tego za monitorowanie prawidłowego żywienia w placówkach żywienia zbiorowego oraz określa to, jaki wpływ na zdrowie człowieka mają poszczególne składniki pokarmowe. Dietetyk zajmuje się więc kompleksowo odżywianiem i wieloma powiązanymi kwestiami.

Do zadań dietetyka należy między innymi opracowywanie metod leczenia zaburzeń odżywiania – dlatego też zazwyczaj pracuje w porozumieniu z psychodietetykiem lub posiada wykształcenie również w tym zakresie. Warto jednak pamiętać jakie trudności pomoże nam pokonać dietetyk, a w jakich problemach wesprze nas przede wszystkim psychodietetyk.

Holistyczne podejście do klienta – na czym polega i dlaczego je wybieramy?

W Centrum SENSIS w Rzeszowie stawiamy na holistyczne podejście do klienta. Oznacza to nic innego, jak całościowe spojrzenie na zdrowie i sposób ożywiania człowieka, włączając w to takie kwestie jak funkcjonowanie psychiczne czy nawyki żywieniowe wyniesione z rodzinnego domu.

Niejednokrotnie bowiem przekonaliśmy się, że tylko taki sposób działania gwarantuje nam skuteczność i pełen profesjonalizm. Całościowe ujęcie trudności pacjenta bardzo często umożliwia specjalistom określenie przyczyn danego problemu i indywidualne podejście do każdej osoby.

Jest to pierwszy i jeden z najważniejszych etapów pracy psychodietetyka i dietetyka. Wierzymy, że dzięki holistycznemu podejściu jesteśmy w stanie pomóc naprawdę wielu pacjentom, którzy tracą powoli nadzieję na trwałą zmianę w swoim życiu.

Dietoterapia
komu jest zalecana i po co?

Dietoterapia zalecana jest zarówno dzieciom, młodzieży, jak i dorosłym. Dietoterapia pomaga przy chorobach autoimmunologicznych takich jak Hashimoto, cukrzyca, insulinooporność, niedoczynność i nadczynność tarczycy oraz zespół policystycznych jajników.

Dietoterapia polega na stosowaniu specjalnie ułożonej diety w celu wspomagania leczenia różnych dolegliwości. Nie od dziś bowiem wiadomo, że sposób odżywiania się ma niebagatelny wpływ na zdrowie – zarówno fizyczne, jak i psychiczne

Kontakt

Zespół terapeutów Dietoterapia

Barbara Matejska
Barbara Matejska
WordPress Lightbox